Nyheter:
  Fornavn:  Etternavn:
Logg inn
Avansert søk
Etternavn
Hva er nytt?
Etterlysninger
  • Bilder
  • Dokumenter
  • Gravsteiner
  • Album
    Alle media
    Kirkegårder
    Steder
    Notater
    Datoer og jubileer
    Kalender
    Rapporter
    Kilder
    Arkiver
    DNA tester
    Statistikk
    Bytt Språk
    Bokmerker
    Ta kontakt
    Be om brukerkonto

    Del Skriv ut Legg til bokmerke

    Svanhild Øysteinsdotter

    Kvinne 850 - 890  (40 år)


    Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

    Generasjon: 1

    1. 1.  Svanhild Øysteinsdotter ble født 850 , Nord-Trøndelag; døde 890.

      Notater:

      Død:
      Y

      Familie/Ektefelle/partner: Harald I Hårfagre Halvdansson. Harald (sønn av Halvdan Svarte Gudrødson og Ragnhild Sigurdsdatter) ble født cirka 845 , Ringerike, Norway; døde 931-932, Rogaland, Norway; ble begravet , gården Hauger (Gar) ved Haugesund.. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 2. Olav Geirstadalv Haraldsson  Etterslektstre til dette punkt ble født 885 , Norway; døde 941.
      2. 3. Bjørn Farmann  Etterslektstre til dette punkt ble født 886; døde 927, Sem kongsgård.
      3. 4. Ragnar Haraldsson  Etterslektstre til dette punkt og døde.


    Generasjon: 2

    1. 2.  Olav Geirstadalv Haraldsson Etterslektstre til dette punkt (1.Svanhild1) ble født 885 , Norway; døde 941.

      Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 5. Trygve Olavsson  Etterslektstre til dette punkt ble født , Viken, , Norway; døde 963, Bohuslän.

    2. 3.  Bjørn Farmann Etterslektstre til dette punkt (1.Svanhild1) ble født 886; døde 927, Sem kongsgård.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: tønsberg, Vestfold, Norway; småkonge

      Notater:

      Død:
      Drept av Eirik Blodøks, gravlagt i Farmannshaugen ved Sems kongsgård.


    3. 4.  Ragnar Haraldsson Etterslektstre til dette punkt (1.Svanhild1) og døde.


    Generasjon: 3

    1. 5.  Trygve Olavsson Etterslektstre til dette punkt (2.Olav2, 1.Svanhild1) ble født , Viken, , Norway; døde 963, Bohuslän.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: Viken, , Norway; småkonge
      • _UID: C437E64314C24033A25DD4CFF1AC3A05EBE4

      Notater:

      Trygve Olavsson var sønn til Olav Haraldsson som var en av sønnene til Harald Hårfagre. Da hans far ble drept av Erik Blodøks i 934 flyktet han til Opplandene.
      Etter Haralds Hårfagres død i 940-årene var det meningen att eldste sønn, Eirik Blodøks, som overkonge skulle ha halvpartene av kongsinntektene over hele landet. Håkon var en annen av Harald Hårfagres sønner. Han hadde blitt fostret hos kong Athelstan av England og kom nå tilbake til Norge og sluttet forbund med Sigurd ladejarl i Trøndelag. De ventet seg et oppgjør med Eirik, men han viste seg ikke. Han dro av landet og vendte aldri tilbake.
      Håkon den Gode AdelsteinsfostreÐ var nå enekonge eller i alle fall den annerkjente rikskonge, men han fikk neppe noen gang den makt hans far hadde hatt. Hans egentlige rike var kystlandet fra Møre til Agder. I Trøndelag var han nok anerkjent som øverste herre, men her måtte han dele makten med Sigurd jarl. Noen reell innflytelse på Opplandene hadde han neppe. I Viken lot han brorsønnene Trygve Olavsson og Gudrød Bjørnssson sitte med styret. Det trenges menn med lokal autoritet her, danskene hadde gamle krav på Viken, og nylig var Danmark igjen blitt forenet under én konge, som snart nok kunne begynne å vise tender. Men foreløpig var Håkon og Trygve i stand til å hevde sitt herredømme like til Götaelven.
      I 952 utbrøt kong Håkons krig mot Danmark. Trygve var da i vesterviking i Irland og Skotland. Han kom hjem samme vinter og ble da overdratt kongedømmet i Viken med plikt til å forsvare landet mot ufred. Deretter hersket han uavhengig i Viken. Men han rådet også i Østfold og på Raumarike. Erikssønnene angrep ham, men måtte vike. Etter Håkons død i 961 hersket han fremdeles i Viken. I Vestfold hersket hans unge søskenbarn, Gudrød Bjørnsson, men Trygve var overkonge og den som styrte. I 962 inngikk han forbund med Håkon jarl.
      I 963 ble han drept av av kong Gudrød Eiriksson, bror til Harald Gråfell, ved Sotnes-halvøya i Bohuslen.
      Fra Snorre Sturlasson: Håkon jarls saga:
      4. Det var en høst Håkon jarl dro til Opplandene. Da han kom ned på Hedmark, kom kong Trygve Olavsson og kong Gudrød Bjørnsson og møtte ham. Dale-Gudbrand kom også. De satte stevne med hverandre og satt lenge og talte sammen i enrom, men det kom da ut at de alle sammen skulle være venner. Så skiltes de, hver dro hjem til sitt rike. Dette fikk Gunnhild og sønnene hennes greie på, og de fikk mistanke om at det kanskje var tenkt på landssvik mot kongene (Gunnhilds sønner). De talte ofte om dette med hverandre.
      ...
      Kong Gudrød seilte skipsleia øst til Viken og så øst over Folden. Der sendte han bud til kong Trygve at han skulle komme og møte ham, så skulle de dra i Austerveg begge to og herje om sommeren. Kong Trygve ville gjerne være med på dette. Han hadde hørt at Gudrød hadde få folk, kong Trygve kom da til ham med bare én skute. De møttes øst for Sotenes ved Vegger (i Båhuslen). Men da de gikk for å tale med hverandre, sprang Gudrøds menn til og drepte kong Trygve og tolv mann. Han liggger der det nå heter Trygve-røyr (på Tryggøya).

      Familie/Ektefelle/partner: Astrid Eiriksdatter. Astrid ble født , Obrestad, , Rogaland, Norway; og døde. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 6. Astrid Trygvesdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Viken, , Norway; og døde.


    Generasjon: 4

    1. 6.  Astrid Trygvesdatter Etterslektstre til dette punkt (5.Trygve3, 2.Olav2, 1.Svanhild1) ble født , Viken, , Norway; og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: 83EC96C3EF19491BA2453C6D2D7AC5F62651

      Notater:

      Fra Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga:
      (Om at bøndene skulle ta ved kristendommen i Rogaland.)
      56. Kong Olav dro til Gulating med hæren, for bøndene hadde sendt bud til ham at de ville svare på saken der. Da begge parter var kommet til tinget, ville kongen først ha en samtale med høvdingene i landet. Da alle var kommet til stede, kom kongen fram med ærendet sitt; han ba dem ta imot dåpen, slik som han hadde bydd dem. Da sa Olmod Gamle: Vi frender har talt om denne saken med hverandre, og alle vi kommer til å holde sammen om ett råd. Hvis det er så, konge, at du tenker å tvinge oss frender til slikt som å bryte med lovene våre, og om du vil bryte oss under deg med noen slags tvang, da kommer vi til å stå imot deg av all vår makt, og så får den seire som skjebnen vil. Men om du, konge, ville gjøre oss så vel og gi oss frender noe til gjengjeld, som kunne være til nytte for oss, da vil vi gå over til deg alle sammen, og love deg vår tjeneste fullt og helt. Kongen sa: Hva vil dere kreve av meg for at vi skal bli best forlikt? Da sa Olmod: Det var for det første om du ville gifte Astrid, søster din, med Erling Skjalgsson, vår frende. Ham regner vi nå for å være den av alle unge menn i Norge en kan vente seg mest av. Kong Olav sa han syntes dette var rimelig, og at det visst var et godt gifte; han sa at Erling var av god ætt og så ut til å være en gild kar; men han sa også at Astrid selv måtte svare på dette. Kongen talte om dette med søsteren. Nå er det ikke stor nytte jeg har av at jeg er en konges datter og konges søster, sa hun, når du vil gifte meg bort med en mann som ikke engang har høvdingnavn. Jeg vil heller vente noen år på et bedre gifte. Og så sluttet samtalen for den gang.
      57. Kong Olav lot ta en hauk som Astrid eide, og lot alle fjærene plukke av den, og så sendte han den til henne. Da sa Astrid: Nå er bror min vill. Så reiste hun seg og gikk til kongen, han bød henne velkommen. Astrid talte nå, hun sa hun ville kongen skulle rå og gifte henne med hvem han ville. Jeg har tenkt, sa kongen, jeg skulle få makt til å gjøre den mann jeg ville til høvding her i landet. Så lot kongen Olmod og Erling og alle de frendene kalle til seg til en samtale. Der ble talt om frieriet, og det endte med at Astrid ble festet til Erling.
      Nå lot kongen sette ting, og bød bøndene å la seg kristne, da var Olmod og Erling de første til å tale kongens sak i dette, og alle frendene deres gikk med dem. Ingen trøstet seg nå til å tale imot, og så ble hele denne tingalmuen døpt og kristnet.
      58. Erling Skjalgsson holdt bryllup om sommeren, og dit kom det en svær mengde mennesker. Kong Olav var der også. Da tilbød kongen å gi Erling jarlsnavn. Erling svarte slik: Herser har frendene mine vært, og jeg vil ikke ha høyere navn enn de. Men jeg vil gjerne få ta imot det av Dem, konge, at De lar meg bli den største i landet med det navnet. Det lovte kongen ham. Og da de skiltes, ga kong Olav land til Erling, mågen sin, nord fra Sognsjø og øst til Lindesnes, på samme vilkår som Harald Hårfagre hadde gitt sønnene sine, og som før er skrevet.
      Høvdingverdigheten på Vestlandet var vel etablert, herse kaltes en høvding ofte her.

      Familie/Ektefelle/partner: Erling Skjalgson. Erling (sønn av Torolv Skjalg Ogmundson) ble født Uppsk 965 , Sola, Rogaland, Norway; døde 21 Des 1028, Soknasundet. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

      Barn:
      1. 7. Ragnild Erlingsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1000 , Sola, Rogaland, Norway; og døde.