Nyheter:
  Fornavn:  Etternavn:
Logg inn
Avansert søk
Etternavn
Hva er nytt?
Etterlysninger
  • Bilder
  • Dokumenter
  • Gravsteiner
  • Album
    Alle media
    Kirkegårder
    Steder
    Notater
    Datoer og jubileer
    Kalender
    Rapporter
    Kilder
    Arkiver
    DNA tester
    Statistikk
    Bytt Språk
    Bokmerker
    Ta kontakt
    Be om brukerkonto

    Del Skriv ut Legg til bokmerke

    Arnbjørn Arnesson Giske

    Mann 996 - 1027  (31 år)


    Generasjoner:      Standard    |    Vertikalt    |    Kompakt    |    Boks    |    Bare Tekst    |    Generasjonsliste    |    Anevifte    |    Media    |   Map    |    PDF

    Generasjon: 1

    1. 1.  Arnbjørn Arnesson Giske ble født 996 , Giske, Møre og Romsdal, Norway (sønn av Arne Arnmodsen Giske og Tora Torsteinsdatter Galge); døde 1027.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: D2E5A061254E4F7E8CF4E334F81F3B13F4FA


    Generasjon: 2

    1. 2.  Arne Arnmodsen Giske ble født 963 , Giske, Møre og Romsdal, Norway (sønn av Arnmod Giske Jarl Arnvidson); døde 1024, Giske, Møre og Romsdal, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: Giske, , Møre og Romsdal, Norway; lendmann
      • _UID: 25FA15E6B66045ECAEC5E623C21E2980668A

      Notater:

      Arne skal ha deltatt i Hjørungavågslaget i 986.
      Han var lendmann i 1016 på Møre under Olav den Hellige.
      Arne var mektig og gjev og bodde vistnok på Giske. Da han døde ca. 1024 var han en gammel man.
      Fra Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga, avsnitt 110:
      «Det var en mann som het Arne Armodsson, han var gift med Tora, datter til Torstein Galge. De hadde disse barna: Kalv, Finn, Torberg, Amund, Kolbjørn, Arnbjørn, Arne og Ragnhild, og hun var gift med Hårek på Tjøtta. Arne var lendmann, en stor og mektig mann og kong Olavs gode venn. Sønnene hans, Kalv og Finn, var hos kong Olav den gangen, og kongen satte dem svært høyt.»
      Det var kongens oppgave å skape fred i riket. Det kunne gjøres gjennom straffeekspedisjoner mot vikinger og ransmenn. Men fremfor alt gjaldt det å unngå at vikinger og ransmenn fant beskyttelse lokalt. Olav måtte se til at det fantes lokale organer som kunne verne retten, men han måtte også sørge for at de lokale kreftene ikke selv opptrådde som røvere. Med andre ord, han måtte få stormennene til å tre i sin tjeneste. Her er det kyst-Norge som kommer sterkest inn i bildet.
      I det siste halve århundret hadde stormennene på Vestlandet rådd seg mer eller mindre som de ville. De førte stort hus, hadde mange tjenere, ikke få mann som kunne føre våpen. En må regne med at de hadde vidt utstrakte eiendommer, og at mange bønder sto i mer eller mindre utpreget avhengighetsforhold til dem - enten som leilendinger, eller med et mer uklart pliktforhold. Ikke i noe fall var det særlig tilrådelig å legge seg ut med den lokale høvdingen. Å være hans venn innebar effektiv beskyttelse; unndro man seg hans proteksjon, kunne mangt og meget skje.
      Dette måtte da bli kongemaktens første mål: Å gjøre disse høvdingene til kongens menn, å la dem beholde sin makt noenlunde ubeskåret, men la dem utøve den på kongens vegne. Det er nettopp på Olav Haraldssons tid vi møter en ny kategori stormenn i sagaene - nemlig lendmennene. Snorre bruker uttrykket bare ved et par spredte anledninger før Olavs tid, men fra og med Olavs saga er det stadig i bruk. Muligens var det Olav som skapte denne institusjonen. Ordet antas å betegne menn som kongen gir land, jord, å disponere. Kongeætten satt med store jordeiendommer rundt om i landet, tatt i arv fra slagne småkonger eller konfiskert fra oppsetsige høvdinger. Denne jorda kunne de la høvdingene få del i. Den høvding som tok imot kongsjord, ble kongens håndgangne mann, svor ham troskap.
      Men kongemakten baserte seg ikke utelukkende på lendmennene. På kongsgårdene satt kongens årmenn, gårdsforvaltere, og heller ikke de var uten maktmidler. De rådde over en liten mannskapsstyrke, og hadde i oppdrag å kreve inn slike avgifter og bøter som ikke lendmennene disponerte, og likeså å se til at lov og rett ble fulgt - ikke bare av småkårsfolk, men også av stormennene. Det var ofte folk av lav ætt - trellbårne, heter det sågar undertiden - som hadde kongen å takke for alt, og som hadde all interesse av å tjene ham trofast; kongsombudet var det eneste årmannen hadde å støtte seg på. For den høvdingbårne lendmannen, som i alle tilfelle var født til rang og makt både i bygda og videre utover, føltes derimot verdigheten som kongsmann ikke alltid like lokkende, den kunne like gjerne føles som en tvang. Et motsetningsforhold mellom de to slags kongsmenn tegnet seg ofte. Lendmannen kon lett til å se skjevt til årmannen. Han sto som en konkurrent til hans eget maktområde, og dertil var han en inntrenger og en oppkomling.
      Olav Haraldsson mislyktes i å knytte de bestemmende ættene til seg, og derfor greide han heller ikke å holde Norge. Noen lendmenn - mest slike som han selv hadde ført til makt og ære - ble ham trofaste like til det siste. Mest kjent blandt dem er sønnene til Arne Arnmodsson fra Giske. Men mellom Olav og høvdingene på Vestlandet, i Trøndelag og i Hålogaland ble gapet for bredt. Og det er den tiltagende konflikten mellom dem og kongen som danner renningen i Snorres store saga om Olav.

      Arne giftet seg med Tora Torsteinsdatter Galge cirka 993, Norway. Tora (datter av Torstein Eirikson Galge) ble født , Galge, Norway; døde, Giske, Møre og Romsdal, Norway. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


    2. 3.  Tora Torsteinsdatter Galge ble født , Galge, Norway (datter av Torstein Eirikson Galge); døde, Giske, Møre og Romsdal, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • _UID: BA57E07CD47B4FBD9D6F480900CBE3683B96

      Notater:

      Levde 980.

      Barn:
      1. Kalv Arnesson Giske ble født cirka 985 , Giske, Møre og Romsdal, Norway; døde 1051, Fyen, Fyn, Denmark.
      2. Torberg Arneson Giske ble født 990 , Giske, Møre og Romsdal; døde 1050.
      3. Amund Arnesson Giske ble født 992 , Giske, Møre og Romsdal, Norway; døde 1030.
      4. Ragnhild Arnesdatter Giske ble født cirka 995 , Giske, Møre og Romsdal, Norway.
      5. 1. Arnbjørn Arnesson Giske ble født 996 , Giske, Møre og Romsdal, Norway; døde 1027.
      6. Finn Arnesson Giske Austrått ble født Ansl 996 , Giske, Møre og Romsdal, Norway; døde 1063.
      7. Arne Arnesson Giske ble født 1000 , Giske, Møre og Romsdal, Norway.


    Generasjon: 3

    1. 4.  Arnmod Giske Jarl Arnvidson ble født cirka 930 , Hjorundfjord, Møre og Romsdal, Norway (sønn av Arnvid Giske Torarinsson); døde Uppsk 986, Giske, , Møre og Romsdal, Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: jarl
      • _UID: E036C893846D42BC992A6AF211BF60CF7ED4

      Notater:

      Arnmod var bosatt i Ønundafjord på Island.
      Han var en av anførerne i slaget mot jomsvikingene ved Hjørungavåg. Han ble felt av Vagn Åkessons.

      Barn:
      1. Finn Arnmodsson Giske ble født 962 , Giske, Møre og Romsdal, Norway.
      2. 2. Arne Arnmodsen Giske ble født 963 , Giske, Møre og Romsdal, Norway; døde 1024, Giske, Møre og Romsdal, Norway.
      3. Arnfinn Arnmodsson Giske ble født cirka 975 , Hjorundfjord, Møre og Romsdal, Norway.

    2. 6.  Torstein Eirikson Galge ble født Uppsk 950 , Norway.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: Sundmør (Giske); herse
      • _UID: 22B3924EA5B84B14AFA6269C0CFBE483F633

      Notater:

      Død:
      Y

      Barn:
      1. 3. Tora Torsteinsdatter Galge ble født , Galge, Norway; døde, Giske, Møre og Romsdal, Norway.
      2. Amund Torsteinsson Galge ble født Uppsk 985 , Norway.


    Generasjon: 4

    1. 8.  Arnvid Giske Torarinsson (sønn av Torarin Bullibak Finnvidson); og døde.

      Andre Hendelser og Egenskaper:

      • Yrke: Sundmøre; konge
      • _UID: 050D7C3109B24DF19F089DC7D6768B3CD6B2

      Notater:

      En Arnvid Torarinsson falt ved Solskjel mot Harald Hårfagre. Kampen ved Solskjel fant imidlertid sted ca. 864, altså mer en 100 år før Arnvids sønn Arnmod døde. Dette kan derfor ikke være den Arnvid som falt ved Solskjel, i stedet var det muligens hans farfars far.
      Fra Snorre Sturlasson: Harald Hårfagres saga om slaget ved Sollkjel:
      11. Våren etter rustet kong Harald en stor hær fra Trondheimen, og sa at med den ville han seile til Sunnmøre. Solve Klove hadde ligget ute på hærskip om vinteren og herjet omkring på Nordmøre, drept mange av kong Haralds menn, og ranet noen; en tid på vinteren hadde han vært hos sin frende kong Arnvid på Sunnmøre også. Da de fikk høre at kong Harald kom, samlet de folk og fikk mange med seg, for det var mange som syntes de hadde noe å hevne på kong Harald. Solve Klove reiste sør i fjordene til kong Audbjørn, som rådde der, og ba ham om hjelp, ba at han skulle komme med sin hær og hjelpe ham og kong Arnvid; han sier: Det er lett å se at vi nå alle bare har ett valg; vi kan reise oss mot kong Harald alle sammen, da har vi stor nok styrke, og skjebnen får rå for seieren, ellers må vi bli Haralds treller, og det er ikke et vilkår for menn som ikke har ringere navn enn Harald selv. Min far syntes det var bedre å falle i kamp i sitt kongedømme, enn å bli kong Haralds undermann.Ð Solve talte slik for at Audbjørn lovte å komme; han dro sammen en hær og seilte nord til kong Arnvid, og nå hadde de en svær hær. Da fikk de vite at kong Harald var kommet nordfra. De møttes innenfor Solskjel. Det var skikk når man kjempet ombord at man skulle binde sammen skipene og kjempe om stavnene; slik det ble gjort her også. Kong Harald la sitt skip mot skipet til kong Arnvid, der ble kampen kvassest, og folk falt tett på begge sider, men til slutt ble kong Harald så vill og vred at han gikk fram i rausnen (stavnen) på skipet sitt, og sloss der så hardt at alle frambyggene på Arnvids skip vek bakover helt til masten, og noen falt. Kong Harald gikk over på skipet, og kong Arnvids menn tok flukten. Arnvid selv falt på sitt skip. Kong Audbjørn falt også, men Solve flyktet. Så sier Hornklove:
      Gramen vakte spydvær, vilt pilene hvinte,
      Skogul larmet; blodet suste rødt i sårene;
      da for fyrsten segnet livløse menn i stavnen,
      sverd raste mot skjoldet, og sverdfargeren seiet.
      Av kong Haralds menn falt Asgaut og Asbjørn, hans jarler, og mågene hans, Grjotgard og Herlaug, sønner til Håkon Ladejarl. Solve var i viking i lang tid etterpå og gjorde ofte stor skade i kong Haralds rike.

      Barn:
      1. 4. Arnmod Giske Jarl Arnvidson ble født cirka 930 , Hjorundfjord, Møre og Romsdal, Norway; døde Uppsk 986, Giske, , Møre og Romsdal, Norway.